Blue Current Home Assistant Integratie

Het verbinden van je laadpunt met Home Automation

Blue Current werkt aan een integratie voor Home Assistant. Met de integratie kun je alle laadpunt-gebonden functionaliteit die via ons Customer Dashboard https://my.bluecurrent.nl/ beschikbaar is, aansturen vanaf je Home Assistant installatie.

Onze integratie wacht op dit moment op een review door Home Assistant.

Home Assistant biedt standaard een set add-ons en integraties. Deze worden gereviewed door de ontwikkelaars van Home Assistant en met nieuwe releases van Home Assistant Core beschikbaar gemaakt voor gebruikers. Dit proces kan even (maanden) duren.

Wil je onze integratie alvast proberen?
Dat kan via HACS, de Home Assistant Community Store. Dit is een integratie die als App Store fungeert, maar waarmee je ook een GitHub repository kunt klonen. Een klein beetje bekendheid met ontwikkeltools (zoals de terminal en GitHub) is een vereiste – onze klantenservice kan je niet goed ondersteunen bij het installatieproces via HACS.

Repository

https://github.com/bluecurrent/ha-bluecurrent

Installeren via HACS

Installeer HACS:

Installeer de Blue Current integratie:
  • Open HACS
  • Druk op het menu rechtsboven
  • Druk op ‘Custom repositories’
  • Vul https://github.com/bluecurrent/ha-bluecurrent in en selecteer de categorie Integration.
  • Verwijder de filters in de hacs repository lijst. en zoek op Bluecurrent.
  • Download de integratie.
  • Herstart Home Assistant.

Voeg de integratie toe:
  • Ga naar Settings -> Devices & Services -> Integrations
  • Druk op ‘Add Integration’
  • Selecteer Blue Current
  • Log in, klik rechtsbovenin op je naam en ga naar de instellingen.
  • Zet Developer mode aan (dit is momenteel voor iedereen uitgeschakeld, tokens kunnen op verzoek worden gegenereerd door de klantenservice).
  • Genereer een token.
  • Vul je API token in.
  • Geef aan of je een laadpas wilt gebruiken. Voor als je via een tarief laadt. Zonder laadpas zullen de laadsessies niet in rekening worden gebracht.
  • Druk op Submit
  • Refresh de pagina

____________________________________________________________

Preferred card stel je in bij het instellen van Home Automation. Die slaan we op in Home Automation - net als dat we in de app opslaan welke pas iemand geselecteerd heeft. Als we dan een laadsessie starten vanuit HA (of App), gebruiken we de preferred card.

Het Dashboard en de app dwingen af dat je een P&C-pas selecteert als je P&C aanzet. Dit is een instelling die aan je laadpunt-gebonden is: als P&C aanstaat, dan boeken we de laadsessies op je P&C-pas.

De Plug & Charge Card kunnen we nog niet instellen vanuit Home Automation.
Daarom ondersteunen we de P&C-kaart nog niet.

___________________________________________________________________

De integratie geeft je toegang tot de volgende entities:

Charge point sensors

• Activity (laadpuntstatus: Available / Ready / Charging / Error)
  • Average current
  • Average voltage
  • Energy usage in kWh
  • Max usage in Amps (het maximale aantal Ampère dat een laadpunt kan gebruiken)
  • Offline since
  • Started on
  • Stopped on
  • Total cost in EUR
  • Total kW (estimate)
  • Vehicle status (StateA: auto is aangesloten, StateB: klaar om te laden, StateC: laden)

Standaard uitgezet:

• Current phase 1-3
  • Offline max usage
  • remaining current
  • Smart Charging max usage
  • Voltage phase 1-3

Grid sensors

• Grid average current
  • Grid max current

Standaard uitgezet:

Grid current phase 1-3

Switch

• Block (blokkeert een laadpunt, laadpunt geeft hierna rood licht)
  • Plug and charge (start het laden automatisch na het aansluiten van de auto)
  • Linked charge cards only (staan we laadpassen van bezoekers toe, of alleen passen die je expliciet aan je laadpunt koppelt? Als je een laadtarief ingesteld hebt, kun je de instelling tijdelijk uitschakelen om een buurman of bezoeker eenmalig tegen betaling te laten laden)

Button

• Start Session
  • Stop Session
  • Reset (herstart laadpuntsoftware, typisch 5 s, max ongeveer 2 min)
  • Reboot (herstart besturingssysteem, typisch 30 s-2 min, max ongeveer 15 min)