1. Installatie laadpaal
  2. Gebruikersvraag installatie

Ik heb zonnepanelen, hoe werkt dat met de laadpaal?

Energie van zonnepanelen gebruiken voor het opladen van de auto

De energie uit de zonnepanelen wordt omgevormd naar wisselspanning, zodat het terug geleverd kan worden aan het net en/of gebruikt worden om apparaten binnen het gebouw van stroom te voorzien. Deze energie wordt dus ook gebruikt om de auto op te laden. Als het energieverbruik inclusief opladen van de auto hoger is dan de hoeveelheid energie die wordt opgewekt, dan wordt er geen energie terug geleverd omdat er geen overschot is. Dit is over het algemeen de situatie als de auto aan het laden is.

Waarom laden op enkel de stroom van de zonnepanelen nog erg lastig is komt er op neer dat een auto minimaal 6 Ampère stroom nodig heeft om te laden (per fase die gebruikt wordt), en dat dat, zelfs met de meest optimale omstandigheden, heel lastig is met de huidige zonnepanelen

Een rekensom om een idee te krijgen:

Als je 10 zonnepanelen hebt van 365 Wattpiek, dan wek je met de gemiddelde efficientie van 85% in nederland, tot ongeveer 8.5 kWh per dag op.

Als er gemiddeld 10 uur lang zon schijnt, dan genereer je ongeveer 850W aan vermogen met je zonnepanelen.

850W is op één fase van 230V ongeveer 3.7 Ampère. Onvoldoende om zelfs maar op één fase te laden.