Alles wat je moet weten over bi-directioneel laden en je Blue Current-laadpunt
Als je de auto niet meteen nodig hebt als vervoer kun je de energie in je accu net zo goed voor iets anders gebruiken, zoals voor de wasmachine of het opladen van je elektrische fiets. De energie in je accu wordt dan voor iets anders gebruikt dan voor de auto zelf, wat betekent dat de energie in beide richtingen kan stromen - vanaf de auto en naar de auto toe. Een term die je hiervoor vaak zult horen is bi-directioneel laden én V2X.
V2X wordt vaak uitgelegd als Vehicle-to-everything, maar Vehicle-to-anything is eigenlijk een passendere benaming. Het is de paraplu waar alle andere Vehicle-to-iets begrippen onder vallen. Als je de X door slechts één andere letter kunt vervangen, kun je als autofabrikant al zeggen dat je V2X ondersteunt. Let dus goed op welke soort van V2X wordt ondersteund, op de website ev-database.org vind je per type auto of hiermee V2L, V2H of V2G bedoeld wordt.
Welke soorten zijn er?
De accu’s van alle elektrische auto’s zijn gezamenlijk net één gigantische opslag die aangesproken kan worden op momenten van energieschaarste, als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Dat dit momenteel nog alleen een visie en geen werkelijkheid is, betekent echter niet dat er niet hard aan de weg getimmerd wordt en bi-directioneel laden is een belangrijke mijlpaal op deze weg. Binnen bi-directioneel laden, het Vehicle-to-X, bestaan er verschillende smaken. Zo is er V2L, V2H, V2B en V2G.
Vehicle-to-load (V2L) betekent niks meer dan dat er een ‘normaal’ stopcontact in de auto zit om bijvoorbeeld je elektrische fiets mee op te laden of de stofzuiger op aan te kunnen sluiten. Bij Vehicle-to-home (V2H) of Vehicle-to-building (V2B) kan de auto via een laadpaal ook echt energie terugleveren aan het huis, maar alleen mits het huis niet is aangesloten op het publieke net. In theorie kan dit bijvoorbeeld van pas komen bij een stroomuitval, waarbij het huis afgesloten is of wordt van het publieke net. In Nederland zal deze functie echter nauwelijks gebruikt kunnen worden. Ondersteunt de auto Vehicle-to-grid (V2G), dan kan deze ook energie aan het huis terugleveren via de laadpaal, maar nu ook als het huis wél aangesloten is op het publieke net. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om duurzame stroom, die overdag is opgewekt, terug te leveren op momenten van energieschaarste. Op grote schaal kan dit op termijn een oplossing zijn voor uitdagingen in de landelijke energievoorziening en het gebruik van meer duurzame energiebronnen.
Om echt stroom terug te kunnen leveren aan het net heb je dus een auto nodig die V2G ondersteunt en op het moment van schrijven is er nog geen enkele auto op de markt gebracht die dat kan bij normale laadpalen. Er zijn tot op heden slechts enkele testlocaties met speciaal daarvoor omgebouwde auto’s die dit kunnen. Bij Blue Current hebben we alvast voorbereidingen getroffen om deze techniek snel te kunnen faciliteren zodra ook de auto’s zo ver zijn, zodat we vooraan blijven lopen als het gaat om slimme laadoplossingen.
V2G in de praktijk
De auto is compatibel met V2G, waarom kun je dan nog steeds niet terugleveren? Dat komt doordat de auto geen V2G bij AC (wisselstroom)-laadpunten ondersteunt.
Bij een ‘normale’ (AC) laadpaal, zoals je die thuis, bij bedrijven of in het dorp hebt staan, zet de auto zelf wisselstroom om naar gelijkstroom. De techniek om dat te doen wordt complexer naarmate er meer stroom omgezet moet worden, daarom is de snelheid waarmee je kunt opladen bij zo’n laadpaal beperkt. Bij een supercharger of snellader (DC) gebeurt de omzetting van stroom al vóór deze de auto binnenkomt in een klein huisje dat je naast de superchargers kunt zien staan.
Dit verschil zorgt niet alleen voor een hogere laadsnelheid bij (DC) snelladers, maar maakt het ook eenvoudiger om vehicle-to-grid (V2G) te ondersteunen. Er zijn dus auto’s die wel V2G ondersteunen, maar alleen bij snelladers en niet bij een laadpaal zoals je thuis hebt staan. Op ev-database.org kun je per model, onder de noemer DC (snelladers) en AC (‘normale’ laders), vinden wat jouw auto ondersteunt.
De techniek
Je kunt niet gewoon met iedere auto en bij iedere laadpaal energie terugleveren aan het net omdat er niet één, maar drie technische uitdagingen zijn die autofabrikanten moeten overbruggen voor de implementatie van Vehicle-to-grid (V2G).
De eerste is uitdaging is stroomconversie. Bij het terugleveren moet gelijkstroom weer worden omgezet naar wisselstroom, maar de techniek om dat te doen is anders voor de ene richting dan voor de andere richting. Voor bi-directioneel laden moet de auto dus over extra elektronica beschikken.
De tweede uitdaging is communicatie. De communicatie tussen de auto en de laadpaal is wel gestandaardiseerd, maar zeer beperkt. Een nieuw protocol genaamd ISO 15118 stelt de auto en laadpaal in staat om complexere informatie uit te wisselen, zoals de staat van de accu, identificatie van de auto en ook informatie over het terugleveren van energie. Om deze communicatie te kunnen gebruiken is er wel extra elektronica en software nodig.
De derde uitdaging is aanpassing aan het net. Bij het terugleveren van energie moet de auto haar stroom aanpassen aan het net. Zo moet ook de auto goed inschatten hoe hij de stroom moet terugleveren en doet hij dat verkeerd, dan verstoort hij het net.
Afhankelijk van welke van deze technische uitdagingen zijn opgelost en geïmplementeerd, kan de auto Vehicle-to-load (V2L), Vehicle-to-home/building (V2H, V2B) of Vehicle-to-grid (V2G). Er is zelfs nog een laatste variant, waarbij de auto weliswaar geen enkele V2X-versie ondersteunt, maar andere mogelijkheden van de complexere communicatie tussen auto en laadpaal al wel benut kunnen worden.
Let dus bij de aanschaf van een auto goed op wat de mogelijkheden voor jou zijn. Als Blue Current blijven wij ons inzetten voor alle slimme laadoplossingen, waaronder Vehicle-to-grid (V2G), om de energietransitie te versnellen.