Hoe groen is de energie de Blue Current Energy levert?

De stroom uit je stopcontact is altijd een mix van verschillende bronnen. De precieze samenstelling hangt af van vraag en aanbod op het energienet. Waait het hard en schijnt er veel zon, dan komt er automatisch meer groene stroom op het net. Is dit niet het geval? Dan moeten fossiele brandstoffen bij schakelen om de vraag vanuit het net op te vangen. 

Elke energiebron heeft zijn eigen voor- en nadelen, en ook de CO₂-uitstoot verschilt per bron. Groene stroom is niet alleen beter voor het klimaat, maar kan ook voordeliger zijn omdat er op deze momenten meer aanbod ontstaat dan dat er vraag is. Op deze manier krijg je als consument een duurzame prijsprikkel om te verbruiken op de meest duurzame- en goedkoopste momenten. 

Hiermee doen wij niet mee aan symbolische "vergroening" op papier met groencertificaten (GvO's) - met het inzicht in de duurzame prijsprikkel garanderen we dat stroom écht duurzaam wordt opgewekt. Hoe werkt dit in de praktijk?

  • Wanneer je overdag - bij zonnig weer of stevige wind - in onze app ziet dat je een terugleververgoeding ontvangt voor je verbruik, dan weet je zeker dat deze stroom daadwerkelijk groene energie is, ook al beschikken wij niet over een GvO's.
  • Wanneer je 's avonds je droger aanzet, op het moment dat er weinig zon en wind is, wordt de benodigde stroom op dat moment opgewekt door gas- of kolencentrales. Ook als je leverancier GvO's heeft. Die certificaten garanderen niet dat de stroom uit je stopcontact op dat moment daadwerkelijk groen is.