Duurzaam en goedkoop laden met een dynamisch energiecontract
Deze functionaliteit wordt getest
Via dit formulier kun je je inschrijven als beta-tester. We nodigen onze beta-testers in groepen uit en sturen testers af en toe een mail om nieuwe functionaliteit aan kondigen
Je kunt je op ieder moment afmelden van de mailing list(s). Je blijft toegang houden tot laadprofielen, maar ontvangt dan geen nieuwe updates.
Wie kan helpen testen?
Het wachtlijstmodel is nodig, omdat de laadprofielen nog niet voor ieders situatie geschikt zijn. Op dit moment testen we onze laadprofielen met gebruikers die aan de volgende criteria voldoen:
- Je hebt één of twee door Blue Current geproduceerde laadpunten.
- De laadpunten zijn aangesloten op de eigen huisaansluiting.
- We meten het verbruik op de huisaansluiting al middels een Smart Reader.
- Je laadpunt en smart reader zijn online (op het moment van uitnodigen), zodat we de nieuwste software-versie kunnen installeren.
- Je bent bereid de béta-versie van onze mobiele app te installeren.
Bij Prijsgestuurd Laden proberen we de auto zo handig mogelijk vol te laden, door vooruit te plannen wanneer we meer of minder stroom aanbieden aan de auto. We kijken naar:
- De prijzen voor de komende 24 uur van de EPEX-Spotmarkt voor stroom. Hierop baseren dynamische energiecontracten hun prijzen.
- Een voorspelling van je maximale haalbare laadsnelheid, gezien het overige stroomverbruik in je huishouden.
Wat zijn de voordelen?
Prijsgestuurd Laden biedt drie voordelen ten opzichte van ons 'normale' Smart Charging-algoritme:
1. Indien je een dynamisch energiecontract hebt (via Blue Current, of een andere aanbieder) laad je goedkoper omdat je alleen tijdens de dure uren laadt als het echt nodig is.
Maar ook zonder Dynamisch Energiecontract kun je baat hebben bij Prijsgestuurd laden:
2. De stroomprijs op de EPEX-markt is erg gevoelig voor de beschikbaarheid van zon en wind. Door de EPEX-prijs te volgen laad je groener.
3. De EPEX-prijs correleert sterk met de opwek van jouw eigen zonnepanelen. Je benut je eigen opwek beter, vooral als de stroomprijs negatief is
Hoe werkt het?
Met de voorspelde maximale laadsnelheid en de energieprijzen voor de komende 24 uur berekenen we een laadprofiel. Dit profiel vertraagt of pauzeert het laden tijdens de dure uren en laadt zo veel mogelijk tijdens de goedkope uren.
Ons algoritme stuurt op de stroomkosten voor het laden, maar niet op de prijs die we doorberekenen via een laadpas.
Nederlandse laadpas-aanbieders zijn verplicht om je vóór de start van de laadsessie te kunnen zeggen tegen welk tarief de laadsessie afgerekend wordt. De ACM handhaaft hierop. Dit leidt ertoe dat we de kosten die we doorberekenen voor een laadsessie niet af kunnen laten hangen van je dynamische energiecontract.
Om een goed laadprofiel te berekenen, hebben we informatie nodig die we nu nog niet kunnen voorspellen of vanuit de auto uit kunnen lezen. Deze informatie stel je eenmalig in:
- De geplande vertrektijd (wanneer moet de lading klaar zijn?).
- De gewenste hoeveelheid stroom.
- De minimaal benodigde hoeveelheid stroom.
De geplande vertrektijd is in te stellen door op het klok-icoontje te klikken. Er zal een menu verschijnen waarop de geplande vertrektijd in te stellen is.
De gewenste hoeveelheid stroom is de hoeveelheid stroom die je wilt afnemen. Dit kan de totale accucapaciteit van de auto zijn. Het zal echter zelden gebeuren dat een auto volledig leeg gereden wordt. Ook is het lang niet altijd de bedoeling om de auto volledig vol te laden.
Op basis van de gewenste hoeveelheid stroom zal er een planning gemaakt worden voor de aankomende lading.
De minimaal benodigde hoeveelheid stroom, de 'Start-kWh' is een instelling waarin je kan aan geven hoeveel stroom er nodig is ‘in geval van nood’. Het systeem zal, ongeacht prijs, eerst zorgen dat deze hoeveelheid stroom geladen wordt op volle snelheid. Mocht het nodig zijn, dan kun je in ieder geval vertrekken.
De overige kWh’s, voorbij de minimaal benodigde hoeveelheid stroom zal gepland geladen worden. Het laadpunt zal soms ‘pauze houden’, of langzamer gaan, en soms sneller, wanneer dit prijstechnisch voordelig is.