Wat is een laadpas en wat kan ik ermee?

Welke laadpas is de beste keus voor mij

Terwijl je met je pinpas overal gemakkelijk bij het tankstation kunt betalen, lijkt het oerwoud aan laadpassen voor elektrische auto’s soms ingewikkeld. Met een overvloed aan verschillende laadpassen in omloop, kan het lastig zijn om te weten wat voor soort laadpas je nodig hebt om overal in Nederland en Europa terecht te kunnen zonder dat je te veel betaalt. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om je op weg te helpen!

Allereerst zijn er twee verschillende manieren waarop laadpasaanbieders kosten voor het laden in rekening brengen. Sommige laadpasaanbieders brengen het tarief dat op het laadpunt ingesteld staat in rekening. Dit tarief kan per laadpunt verschillen maar moet bij openbare laadpunten (laadpunten die door iedereen gebruikt kunnen worden) online gepubliceerd worden. Deze informatie kun je terugvinden op https://oplaadpalen.nl/. Daarnaast zijn er ook laadpasaanbieders die een vast tarief rekenen voor alle openbare laadpunten. Bij deze aanbieders betaal je een vast bedrag per kWh, onafhankelijk van het tarief dat ingesteld staat op het laadpunt. Dit betekent dat je waarschijnlijk bij sommige laadsessies ‘te veel’ betaalt en bij andere ‘te weinig’. Het grote voordeel van deze tweede manier is dat je minder snel voor verrassingen komt te staan.

Naast de kosten voor het laden brengen laadpasaanbieders vaak ook kosten in rekening voor het gebruik van de laadpas. Over het algemeen gebruiken de laadpasaanbieders (een combinatie van) de volgende manieren.

  • Een vast bedrag per maand (abonnement);
  • Een vast bedrag per laadsessie (starttarief);
  • Een vast bedrag per kWh (opslag per kWh).

Welke optie het voordeligst voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wanneer je bijvoorbeeld veel buiten de deur laadt is een abonnement vaak het voordeligst maar wanneer je een plug-in hybride met een kleine accu hebt kan een opslag per kWh voordeliger uitpakken. Naast de prijs is het ook belangrijk om te kijken naar de (buitenlandse) dekking van de laadpas, de soort pas (is het een kaart of een sleutelhanger/druppel) en de kosten om de laadpas aan te vragen. Als je vaak in het buitenland laadt, is het aan te raden om tenminste twee verschillende passen te hebben om te zorgen dat je altijd kunt laden.

In Nederland zijn op dit moment meer dan 100 bedrijven actief die laadpassen aanbieden. Er valt dus genoeg te kiezen bij het selecteren van de juiste aanbieder! Gelukkig zijn er genoeg websites die de grootste aanbieders vergelijken. Neem bijvoorbeeld een kijkje op laadpaswijzer.nl of laadpas.com.

Op Blue Current laadpunten worden laadpassen van alle grote aanbieders zoals ANWB, Eneco, MultiTankcard en NewMotion geaccepteerd. Het complete overzicht van alle aanbieders kun je vinden in onze FAQ.