De mogelijke oorzaken en oplossingen op een rij
Er zijn verschillende zaken die de laadsnelheid kunnen beperken: de auto, de meterkast, en de Load Balancing (ook bekend als Smart Charging). Ook een slechte internetverbinding kan ervoor zorgen dat de auto langzamer oplaadt.
Oorzaak 1: Load balancing offline door geen of slechte internetverbinding
Een instabiele internetverbinding, kan ervoor zorgen dat Dynamic Load Balancing niet goed werkt, waardoor het laadpunt terugvalt op een lagere, veilige laadsnelheid om overbelasting te voorkomen. De veilige snelheid is standaard 6 Ampere per fase (3,7 KW met 3 fase).
Oplossing
Reset de Smart Reader door de stroom er kort af te halen en weer aan te zetten om de verbinding te herstellen. Er horen twee lampjes constant groen te branden, en één lampje rood te knipperen. Lees hier de gedetailleerde uitleg.
Oorzaak 2: Te veel verbruik binnenshuis
Als je gebruik maakt van Smart Charging (ook wel Load Balancing), dan wordt de laadsnelheid automatisch aangepast op de beschikbare stroom. Als er op een bepaald moment veel stroom wordt gevraagd door andere apparaten, dan gaat de auto langzamer laden.
Oplossing
Het opladen van je elektrische auto verbruikt veel stroom, daarom is het slim om tijdens het laden het stroomverbruik in huis te beperken voor een optimale laadsnelheid.
Oorzaak 3: Maximale vermogen van de meterkast
Bij installatie van het laadpunt zorgt de monteur ervoor dat het laadpunt wordt afgestemd op het maximale vermogen van de meterkast. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de meterkast geschikt is voor 1 fase in plaats van 3 fasen. Als de auto wel op 3 fasen kan laden, dan is de laadsnelheid bij een 1 fase-meterkast niet maximaal.
Oplossing
Je zou een verzwaring van je meterkast kunnen aanvragen bij je installateur of je netbeheerder. Let op: de maximale snelheid van je auto is nog steeds leidend voor de maximale laadsnelheid.
Oorzaak 4: De auto
Elke auto heeft een eigen maximale laadsnelheid, zowel voor snelladen (DC-laden) als voor gewoon laden (AC-laden).
Oplossing
Controleer de maximale laadsnelheid van je auto in de handleiding of fabrikant om te weten welk laadvermogen het voertuig ondersteunt. Je kunt dit ook nakijken op ev-database.org.